maanantai 10. helmikuuta 2014

Puolen päivän opintomatka Myynnin ammattitutkinnon valmennuksen pariin

Viime viikko vierähti oman opetusharjoittelun suunnittelun ja opetusharjoittelunäytteiden merkeissä Haaga-Helian Porvoon Campuksella ja tänään olikin virkistävää päästä seuraamaan jo työelämässä kiinni olevien nuorten aikuisten Myynnin ammattitutkintoon tähtävää valmennusta S-ryhmän omaan oppimiskeskukseen Jollas Instituuttiin.

Ammattitutkintoa suorittavat oppijat olivat kiinnittyneet työelämään päivittäistavarakauppoihin useamman eri alueosuuskaupan alueelle ja valmennuksessa loistikin kokemusten vaihdon kaunis kukka-asetelma. Asetelmasta teki täydellisen Jollaksen kouluttajan Mika Rouskun 23 vuoden työkokemus erilaisista päivittäistavarakaupan tehtävistä.

Päivän oppimishavainto

Mika mainitsi valmennuksen aikana puheessaan käsitteen hiljainen tieto. Kaikille tuttu käsite eiks niin?

Ei niin.

Toisin kuin itse olisin oivaltanut toimia, Mika päätti varmistaa oppijoilta, että he tietävät, mitä hiljainen tieto on.  Eivät tienneet tai ainakaan tuoneet sitä esille. Valmentajan osalta olikin siis huippuveto varmistaa käsitteen ymmärrys.

Havainto pisti minut säpsähtelemään. Kompastelin nimittäin itse viime viikon opetusharjoittelun yhteydessä käsiteviidakossa ja havahduin saatuani opiskelijoilta välittömän palautteen opetuksen päätteeksi: "Opetuksessa esiintyi mukavasti vieraita työelämäkäsitteitä".  Uusien käsitteiden opettaminen ei ollut opetukseni oppimistavoite, mutta niiden mukana olo opetuksessa oli rikastuttanut (vahingossa) oppijoiden maailmaa.

Säpsähtelen edelleen. Mietin pienessä mielessäni, että mitenköhän paljon puheessani esiintyy päivittäin termejä, mitkä menevät täysin ohi puhettani vastaanottavalta taholta. Varmasti paljon. Ja en nyt tarkoita mitään hienoja teoreettisia käsitteitä vaan omaa arkipuhettani.

"Eilen kun olin opettamassa kiteilyn alkeita, huomasin, että toista oppijaa jännitti ihan suunnattomasti..."

Että mitä olit tekemässä? Opettamassa kiteilyn alkeita? Mitä se on?

Niin just.

Kiitos Mika, että säpsäytit minua tänään kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota termien ja käsitteiden käyttöön ja varmistamaan, että ainakaan opetustilanteessa kohderyhmä ei putoa kärryiltä.





1 kommentti:

  1. Mä niin nautin sun blogien lukemisesta Martta! Joka kerta ne laittavat myös omat aivonystyrät liikkeelle. Kiitos siitä!
    Tunnistan itsekin tuon sudenkuopan ammattislangin käyttämisestä omissa valmennuspäivissä. Been there, done that :)
    Tsemppiä oppimishavainnon toteuttamiseen tulevissa opetustilanteissa Martta!
    Kiitos antoisasta päivästä Jollaksessa ja huomenna jatketaan oppimishavaintojen tekemistä!
    t.Kaisu:)

    VastaaPoista